ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ: ΟΤΑΝ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ

Η Λίζι είναι μια άσχημη γυναίκα. Ίσως η ασχημότερη στον κόσμο.
Την είχα μάθει πριν ένα χρόνο περίπου όταν έβλεπα διάφορες ομιλίες από τα TEDx. Για όσους δεν γνωρίζουν, αυτά είναι σεμινάρια που γίνονται σε όλο τον κόσμο με καλεσμένους ανθρώπους που έχουν να πουν κάτι σημαντικό, κι αυτό το σημαντικό μπορεί να είναι μια αφορμή για σκέψη, φαντασία, περιέργεια ή απάντηση σε κάποιο ερώτημα. Ας είναι καλά ο συμφοιτητής μου Δημήτρης που τα έφερε πιο κοντά μας, μιας και είναι ο «πατέρας» ή αλλιώς ο ιδρυτής του TEDx Athens.

Ας πάμε πίσω στην Λίζι Βελάσκεζ (Lizzie Velásquez). Η ίδια είναι άσχημη. Δεν το αρνείται και δεν έπαψε να το θυμάται ποτέ αφού από το σχολείο μέχρι και σήμερα, της το θυμίζουν τα διάφορα μηνύματα που λαμβάνει στο ίντερνετ σχετικά με την εξωτερική της εμφάνιση.

Στην εφηβεία της, μια μέρα καθώς ήταν στο διαδίκτυο, έπεσε τυχαία σε ένα βίντεο με τίτλο «η ασχημότερη γυναίκα στον κόσμο». Όταν το άνοιξε, έπαθε σοκ γιατί διαρκούσε ελάχιστα δευτερόλεπτα και έδειχνε την ίδια, ενώ από κάτω υπήρχαν αμέτρητα υβριστικά και απαξιωτικά σχόλια όπως «γιατί την κράτησαν οι γονείς της;» και «κάψτε την με φωτιά». Γεννήθηκε το 1989 πάσχοντας από ένα σπάνιο σύνδρομο το οποίο την εμποδίζει να πάρει βάρος και έχει προκαλέσει τύφλωση στο δεξί της μάτι. Ο τρόπος που επέλεξε να ξεπεράσει και να διαχειριστεί τον εκφοβισμό, τα ρατσιστικά σχόλια και όλα τα σχετικά, είναι οι ομιλίες που κάνει σχετικά με την περίπτωση της, εμπνέοντας χιλιάδες άνθρώπους να προσδιορίσουν την ομορφιά μέσα κι έξω τους. Ταξιδεύει στον κόσμο για να φωνάξει “how do you define yourself?”.

Η Λίζι τελικά δεν είναι άσχημη.

Ιδού και η ομιλία της:
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=c62Aqdlzvqk]

[img] [img]