ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΩΝ

Σε όλο τον πλανήτη, οι άνθρωποι έχουν δημιουργήσει ορισμένα στερεότυπα ως μία γενίκευση για το χαρακτηρισμό ορισμένων ομάδων. Όταν μιλάμε όμως για τους Άγγλους, ή αλλιώς τους Βρετανούς, κάποιος μπορεί εύκολα να σκεφτεί ιδιότητες όπως τη Μοναρχία, ιστορικά γεγονότα όπως αποικίες, κοινωνικά φαινόμενα όπως μεθύσι, αξιοθέατα όπως Big Ben, αλλά και τόσα άλλα.

Αναμφίβολα, τα οποιαδήποτε στερεότυπα δεν μπορούν να είναι απόλυτα παρέα μόνο μία διαφορετική προσέγγιση. Τέτοια έχουμε κι εμείς για κάποιους, όπως μνημόνιο, ανεργία, σουβλάκι, Ζορμπάς και τόσα άλλα εξίσου.

Αυτό όμως που ίσως χρειάζεται κάποιου είδους αναγνώριση στο πρόσωπο των Βρετανών, είναι η πίστη τους στα θέματα που τονώνουν το εθνικό τους φρόνημα. Η Μοναρχία, η στερλίνα, η σημαία, τα fish and chips, τα κόκκινα διώροφα λεωφορεία. Αυτά που αποτελούν και τα στερεότυπα του υπόλοιπου κόσμου, συμπτωματικά. Έχουν καταφέρει να κάνουν εμπορικό σήμα τη σημαία και τα χρώματα της βάζοντας την πάνω σε μικρά σουβενίρ ή φορέματα υψηλής ραπτικής. Έχει δει ποτέ κανείς τη σημαία της Σουηδίας πάνω σε είδη ρουχισμού για επιστήμες τελετές;

Σαν λαός, οι Άγγλοι μπορεί να έχουν μία τυπικότητα στην έκφραση και στη συμπεριφορά, μία προσποιητή ευγένεια που σου μένει, όμως έχουν και τον τρόπο τους να στηρίζουν με κάθε τρόπο αυτό που τους ενώνει όσο κι αν αυτό ίσως να φαίνεται σε εμάς τους υπόλοιπους λίγο περίεργο, που έχουμε μάθει τον εθνικισμό μας τα τελευταία χρόνια να τον υμνούμε μόνο μέσα από συνθήματα ή αναφορές στους προγόνους μας και αυτά που βρήκαμε έτοιμα για την ταυτότητα μας.

[img]