ΡΕΖΟΛΟΥΣΙΟΝ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ

Κάθε αλλαγή του έτους φέρνει το γνωστό “ρεζολούσιον” πάντως είδους, αλλά σαν αυτό της καρδιάς δεν έχει. Είναι εκεί που βάζεις κάτω τις εμπειρίες και τα σχέδια για το μέλλον πάνω στα οποία θέλεις να ταξιδέψεις με τα συναισθήματα σου. Υπολογίζεις μέχρι τώρα τι κέρδισες, τι έχασες, και ανάλογα που θα επενδύσεις τα κομμάτια που σου έχουν μείνει.

Και πού καταλήγεις; Ο καθένας όπου επιθυμεί. Αλλά καμιά φορά, όταν μιλούμε για ανθρώπινες και ερωτικές σχέσεις, για να δουλέψει κάτι πρέπει και οι δύο να το θέλουν. Μόλις γνωρίσεις ένα νέο άτομο, πρέπει να το ρωτήσεις: “Θέλεις να είσαι μαζί μου, σχέση; Ναι ή Όχι;” Απλά τα πράγματα. Αν ξέρεις τι θέλεις, δεν έχεις να αποδείξεις κάτι. Κι εγώ ένας τέτοιος είμαι. Αν οι άλλοι αμφιβάλλουν για εμένα ή για εκείνους να είναι μαζί με εμένα, τότε ας φύγουν αυτοί οι άλλοι. Όποιος δεν είναι διαθέσιμος να δώσει τα πάντα σε μια σχέση, να πάει σπίτι του. Αν φύγει ένας έρωτας, θα έρθει άλλος. Κάποιοι ξέρουν καλύτερα να αντικαθιστούν ανθρώπους παρά να χτίζουν κάστρα μαζί τους. Υπάρχει κάποιος άνθρωπος εκεί έξω που θα πέθαινε να μην μας χάσει. Κάπου είναι. Που θα ερωτευτεί τη φωνή, το κορμί, τον χαρακτήρα μας. Να θέλει να μας κρατά το χέρι από περηφάνεια. Να μην επιβιώνει με ψέματα σε όλους. Να οργανώνει ο ένας του άλλου surprise party αντί να αδιαφορεί να θυμάται έστω τα γενέθλια σου. 

Άτομα που δεν νιώθουν ότι μπορούν να δώσουν, από δική τους επιλογή δεν θα είναι ποτέ ικανοποιημένοι στη ζωή γιατί πάντα θα ψάχνουν μόνο ότι δεν έχουν συνηθίσει, και να το ανταλλάζουν. Να ξέρεις ότι κάποτε θα βαρεθούν οι ίδιοι τον εαυτό τους από τις επαναλήψεις αλλά δεν θα έχουν ποτέ κάποια αγκαλιά που να προλάβει να τους κλείσει μέσα της και να τους ηρεμήσει την ψυχή. Ίσως να μην το έχουν ανάγκη, ίσως να μην το βλέπουν τώρα.

Είμαι της σχέσης, και το πακέτο μου περιλαμβάνει το να σε νοιάζομαι, να σε τρέχω συνέχεια, να είμαι εκείνος που για 5 δευτερόλεπτα θα πάρεις τηλέφωνο αν χρειαστείς κάτι και να σε σκέφτομαι όλη τη μέρα αποκλειστικά. Αλλά είμαι και το άτομο που θέλει το ίδιο από τον άλλον, σεβασμό, αναγνώριση της ύπαρξης μου και κυρίως την ίδια προσπάθεια. Αν η επιλογή σου είναι να μην θέλεις αυτό που δίνω, σημαίνει ότι αποφάσισες να μην τα έχεις αυτά μαζί και με τα κακά μου γιατί εννοείται διότι δεν είμαι τέλειος ή αλάνθαστος. 

Άμα δεν είσαι άτομο που θέλει τον άλλον συναισθηματικά δικό του, είσαι επικίνδυνος άνθρωπος. Άτομα που “δεν είναι σε φάση για σχέση”, ψάχνουν συνεχώς μια νέα πηγή χαράς για να καλύπτουν ανάγκες ή να βρίσκουν κάτι που τους ενθουσιάζει προσωρινά ως παρακάτω. Ψάχνουν συνέχεια μια πηγή επιβεβαίωσης κρατώντας το ενδιαφέρον του άλλου πάνω τους ως παιχνίδι, χωρίς να το καταλαβαίνουν, και κάποτε μέσα από ψέματα ως εργαλείο πειθούς. Άτομα που θέλουν “κάτι χαλαρό” που δεν τους καλύπτει η αποκλειστικότητα σου, σημαίνει αποφάσισαν μέσα σε μια ασήμαντη πραγματικότητα να μην τους υπολογίζεις. Έβαλαν κάτω τα πράγματα και αξιολόγησαν πιο θετικά την απουσία σου παρά την παρουσία σου, και με έμμεσο τρόπο την ζητούν. Χρειάζονται την ουδετερότητα σου. Εσύ θα πάλευες για κάποιον που του είναι εντάξει να σε χάσει; Θα πολεμούσες για κάποιον στον πόλεμο ο οποίος δεν θα έκανε το ίδιο για εσένα;

Θες άνθρωπο που έμαθε να σε ακούει όταν είσαι δίπλα του, τις ανάγκες σου, τα θέλω σου, και όχι απλά να περιμένει να τα πεις “για να σου περάσει” γιατί αν ήταν έτσι μπορούσες να τα πεις και στον τοίχο. Ήταν επιλογή σου να τον βάλεις στην ψυχή σου και αυτός δεν το εκτιμά με συνείδηση και πράξεις, μόνο στα λόγια. Αν είναι τέτοιος. Ξεβολεύτηκες πολλές φορές για να δεις κάποιον άνθρωπο να γίνεται καλύτερος όταν εσύ δεν είχες κάτι να κερδίσεις. Το έκανες γιατί πίστεψες ότι θα ήθελε κι αυτός να περπατήσει έστω μια φορά το μονοπάτι μαζί σου, με τον ίδιο βηματισμό. 

Ίσως να μην τους λείψεις “εσύ” αλλά το πως ένιωθαν “αυτοί” με τη συμπεριφορά σου. Άρα κάτι που μπορεί να προκύψει και με τη συμπεριφορά κάποιου άλλου, κάποιου επόμενου, κάποιου περαστικού. Μάλλον χρειάζονται κάποιον πιο χαλαρό, χωρίς να νιώθουν ότι ο άλλος ψάχνει συνέχεια τρόπο να τους κερδίζει, που θα αδιαφορεί αν θα είναι στο μέλλον τους. Να μην χρειάζεται να τους αναγνωρίζουν στη ζωή και στους γύρω σου, να ζουν μόνο κάτω από σκιά και το σκοτάδι. Να μην δυσκολεύονται να δηλώνουν κρατημένοι γιατί δεν θα είναι “σε σχέση” με την συνείδηση. Και να μην αναγκάζονται να κρατούν μακριά όσους ενοχλούν τον σύντροφό τους, γιατί θα νιώθουν ότι πνίγονται όταν οι υποχρεώσεις έχουν μέσα ηθική ή σεβασμό.

Συνήθως λέω στον κόσμο να γίνουν άξιοι να αγαπηθούν. Κάποιοι πρέπει και το αντίθετο, να μάθουν να αγαπούν. Αφού θέλουν να έχουν το ελεύθερο, δεν υπάρχει λόγος να νιώθεις ότι υπάρχει κάτι ξεχωριστό μεταξύ σας γιατί δεν υπάρχει. Οδήγησαν το “κάτι ξεχωριστό” σε κάτι πεθαμένο. Να ξέρεις ότι θα σε θυμούνται κάθε φορά που θα δημιουργούν για εσάς τη δική τους έκδοση στους γύρω τους, χωρίς να το ξέρεις, όπως τους βολεύει. Δεν ήσουν δικός τους φαίνεται. Ήταν απλά η σειρά σου μέχρι ενός σημείου.

[img]