ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ) ΣΙΓΗΣ

Ιούλιος, ένας μήνας που στην Κύπρο θυμίζει έναν πόλεμο με αδιόρθωτα αποτελέσματα. Εκατοντάδες νεκρούς, εκατοντάδες πρόσφυγες και άλλους τόσους αγνοούμενους από την τουρκική εισβολή του 1974 που από τότε κρατάει το νησί μοιρασμένο και ματωμένο με ανοιχτές πληγές. Μια εισβολή που βρήκε ευκαιρία και πάτησε πάνω στο Πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Κανείς δεν ξεχνά. Δεν το επιτρέπει η αλήθεια όταν κοιτάξει κανείς τον Πενταδάκτυλο.

Γι’ αυτήν τη μνήμη ηχούν σειρήνες κάθε χρόνο την ώρα που ξεκίνησε το Πραξικόπημα και την ώρα που ξεκίνησε η τουρκική εισβολή, πέντε ημέρες μετά.

Αντίστοιχη μνήμη κρατούν ζωντανή οι Πολωνοί την 1η Αυγούστου η ώρα 5 το απόγευμα (γνωστή και ως “The V hour”), όταν το 1944 στη Βαρσοβία, αντέδρασαν στη Ναζιστική κατοχή και θέλησαν να απελευθερωθούν από αυτήν. Αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν περίπου 200 χιλιάδες άνθρωποι, με εντολή του Χίτλερ. Από τότε τηρούν ενός λεπτού πραγματικής σιγής εις μνήμην των εκείνων γεγονότων. Δείτε το σχετικό βίντεο και θα καταλάβετε τι εννοώ. Κάτι τέτοιο θα άξιζε να συμβαίνει και στην Κύπρο…

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Ejd2rsXoQSI]

[img][via][via]