Ο ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΤΕΡΜΠΟΥΡΙ

Ο Καθεδρικός ναός του Κάντερμπουρι, στην περιοχή Κεντ της Αγγλίας, είναι ο κεντρικός χώρος θρησκευτικής λατρείας. Είναι η Αρχιεπισκοπή όλου του Ηνωμένου Βασιλείου, η Μητέρα Εκκλησία. Είναι η έδρα της ελπίδας, της πίστης. Ένα κτίριο που δεσπόζει και φαίνεται από όποια γωνία της πόλης στέκεσαι. Με μια ιστορία αιώνων, που παρολίγον να χαθεί όταν έπεφταν βομβαρδισμοί στην περιοχή τον καιρό του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Αντιστάθηκε μαζί με τους κατοίκους.

Canterbury Bombed (1940):
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=rzoHyM-Wq4g&w=560&h=315]

Εδώ η είσοδος τότε και σήμερα.

Screenshot_2014-11-18-18-52-07
Screenshot_2014-11-18-18-51-18

Ο Rowan Williams που ενθρονίστηκε ως Αρχιεπίσκοπος από το 2003 για μια δεκαετία περίπου, εξιστορεί στο ακόλουθο βίντεο παραγωγής BBC, ιστορίες και γεγονότα για την περιοχή και τον Καθεδρικό ο οποίος αποτελεί μια εναλλακτική όψη της χώρας, από την οποία μπορεί κανείς να δει τα θεμέλια της βρετανικής κοινωνίας. Μας ξεναγεί και σε χώρους μη προσβάσιμους από τους περαστικούς. Αφιέρωσε μια ώρα από το χρόνο σου για να το δεις όλο.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=feEQIy9vmxA&w=560&h=315]

Ο Αρχιεπίσκοπος πρέπει να βρει τον τρόπο που θα μιλήσει στην ψυχή του κάθε ατόμου ξεχωριστά. Και δεν είναι ο μόνος ή ο πρώτος καθώς πολλοί άλλοι προηγουμένως είχαν τον ίδιο ρόλο. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται μέσα στο ναό, όχι οι ίδιοι αλλά τα αγάλματα τους. Το ίδιο και βασιλιάδες ιστορικών εποχών.

Ως κτίριο, διατηρεί μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που προκαλεί στον επισκέπτη ένα μοναδικό δέος. Εκεί δεν συναντούμε πολλές αγιογραφίες στους τοίχους αλλά περισσότερο απεικονίσεις γεγονότων και προσώπων με αγάλματα και σχέδια στα παράθυρα με την τέχνη τύπου βιτρό, κάτω από το ανάλογο σκότος και φως που χρειάζεται. Η περιοχή του Κεντ, γνωστή και ως “Ο κήπος της Αγγλίας” λόγω της πλούσιας ευφορίας εδάφους και όμορφης χλωρίδας, βρίσκεται στο ανατολικότερο μέρος της χώρας γι’ αυτό και η παρουσία του Καθεδρικού εκεί μπορεί να θεωρηθεί και ως ο σύνδεσμος της χώρας με τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό κόσμο.

Τον Δεκέμβριο του 2008 ήμουν κι εγώ μέρος της ιστορίας του. Τραγούδησα με φίλους την “Άγια Νύχτα” σε μια βραδιά με χριστουγεννιάτικα κάλαντα από όλο τον κόσμο. Ιδού η σκοτεινή απόδειξη:

IMG_4823256311107

Κι εδώ δες την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου το 2013

Απ’ έξω έβγαλα και μια χριστουγεννιάτικη φωτογραφία στο εξωτερικό του Καθεδρικού το Δεκέμβριο του 2010 μια χιονισμένη ημέρα, ενώ χωρίς να το καταλάβω δύο άνθρωποι άρχιζαν να φιλιούνται μεταξύ τους.

IMG_14496127553074

Σημαντική χρονιά για τον Καθεδρικό και γενικά για την Εκκλησία της Αγγλίας είναι το 1170. Τότε ο Αρχιεπίσκοπος Thomas Becket είχε δολοφονηθεί μέσα στον Καθεδρικό από το στρατό του Βασιλιά Ερρίκου του Β’ αφού διαφωνούσε μαζί του σε διάφορα ζητήματα. Ο Thomas Becket θεωρήθηκε ως μάρτυρας και Αγιοποιήθηκε από τον Πάπα τρία χρόνια μετά.

Περισσότερες εικόνες από την πόλη του Κάντερμπουρι, εδώ κι εδώ, ενώ θα πω και κάτι τελευταίο: Ήμουν κι εγώ εκεί!

[img]