ΤΙ ΣΠΟΥΔΑΣΕΣ; ΑΥΤΟ. ΔΗΛΑΔΗ;

Σε κάθε άνθρωπο έχει τύχει να νιώσει αμήχανα αρκετές φορές, η κάθε μια αναλόγως της περίπτωσης φυσικά. Μπορεί να είναι τη στιγμή που κουτουλάς πάνω σε μια ταμπέλα γιατί η αφηρημάδα σου έκανε πάρτυ. Μπορεί να είναι η στιγμή που θες να κάνεις μια άβολη ερώτηση σε ένα γνωστό σου πρόσωπο. Ή όταν σου πέφτει το φαγητό από το στόμα μπροστά σε κόσμο. Πέρα από αυτές τις αξέχαστες αναμνήσεις που σου έχουν έρθει ήδη, είναι και οι περιπτώσεις όπου δεν ξέρεις πως να αντιδράσεις. Οι περισσότεροι νέοι, πλέον, επιλέγουν να δραστηριοποιηθούν ή να σπουδάσουν σε νέους τομείς που μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν υπήρχαν στο χάρτη της εκπαίδευσης και της πραγματικότητας. Για παράδειγμα, υπάρχει κλάδος Σχεδιαστή Γηπέδων Γκολφ. Κάποτε η λέξη «Νομικά» ήταν καθαρά δικηγορικά. Τώρα μπορεί να είναι δικηγορικά του διαδικτύου. Η τεχνολογία έχει σαφώς επηρεάσει και τους κλάδους σπουδών, τους τομείς δραστηριότητας και άλλα.  Δεν είναι όμως λίγες οι φορές που ό,τι κι αν δηλώσεις πως κάνεις ή σπούδασες, ο συνομιλητής σου δεν θα καταλάβει τι ακριβώς εννοείς. Σχεδόν κάθε φορά το παθαίνω εγώ, που πλέον όταν περιγράφω τις δικές μου φοιτητικές επιλογές, περιμένω πως και πως την επόμενη ερώτηση που ξέρω κιόλας ποια θα είναι: Αυτή που θα με αναγκάσει να εξηγήσω τί ακριβώς είναι αυτό που διάλεξα, τί μπορώ να κάνω με αυτό, ενώ αφού απαντήσω θα καταλάβω πως ο δέκτης δεν έχει καταλάβει ακόμη. Παλαιότερα όλα ήταν πιο απλά. Αναμφίβολα νιώθεις λίγο βλάκας σε κάθε προσπάθεια που κάνεις να εξηγήσεις κάτι που θεωρείς δεδομένο. Είναι πολύ αμήχανο να έχεις επιλέξει να εργαστείς ή να σπουδάσεις ένα πράγμα που δεν μπορεί κανείς να καταλάβει τί είναι, ενώ καμιά φορά δεν μπορείς να το εξηγήσεις με ευκολία όταν έτσι κι αλλιώς δεν θα σε καταλάβουν στην τελική με όσες προσπάθειες κι αν κάνεις.

2 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

Dreamer
27/08/2013 at 2:03 am

Εν φανταζεσαι ποσες φορες εχρειαστηκε να εξηγησω τι σπουδαζω. Τζιε να πεις εξερα ακριβως πως να το εξηγησω; Τι να καμουμε ομως;

Neophytos
27/08/2013 at 11:06 am
– In reply to: Dreamer

Ποσό μάλλον να ξέρεις από πριν ότι θα πρέπει να εξηγήσεις στη συνέχεια μόνο και μόνο από την αντίδραση ή το βλέμμα που έχεις απέναντι σου.