ΕΙΝΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΕΥΤΥΧΙΑ Ή Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΥΓΕΙΑ;

Κάθε φορά, που ένα άτομο καλείται να κάνει κάποια πρόποση, συνήθως σε περιπτώσεις όπως ρεβεγιόν, γενέθλια κτλ, αφήνει να του ξεφύγουν δύο συγκεκριμένες λέξεις: η υγεία και η ευτυχία. Κι όταν θέλει να φανεί περισσότερο ομιλητικός, προσπαθεί να επεκτείνει τη σκέψη του μέσα από την ίδια του την ομιλία. Εξηγεί τη σημασία της υγείας και της ευτυχίας σαν δυο ξεχωριστά συστατικά ενός γλυκίσματος, που μαζί όμως δίνουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα στη γεύση του. Σε ένα τέτοιο συμβάν, τα μεγάλα άτομα ακούνε τον ομιλητή και κουνάνε το κεφάλι τους με καταφατικό νόημα δείχνοντας πως συμφωνούν. Τα μικρότερα, παρακολουθούν τα όσα συμβαίνουν άλλοτε χωρίς να αντιλαμβάνονται τη σημασία των όσων ακούνε, και άλλοτε προσπαθώντας να συμμετάσχουν κι αυτά στη συζήτηση.

Προσωπικά συνεχώς προσπαθώ ν’ αποδώσω το νόημα των δύο αυτών λέξεων σε μία γλώσσα κατανοητή ακόμη και από το πιο μικρό παιδί. Είναι η υγεία το συστατικό της ευτυχίας ή η ευτυχία αυτό που φέρνει την υγεία; Και όμως, ποιός χαίρεται την υγεία όταν δεν νιώθει ευτυχισμένος; Υγεία δεν είναι μονάχα η μή ύπαρξη ενός κρυολογήματος. Νιώθοντας κανείς χαρούμενος, αποδεκτός μέσα σε ένα κοινωνικό σύνολο, έχει άμεση επίδραση στην προσωπική του γαλήνη που αυτόματα αντιπροσωπεύει και την ψυχική του υγεία. Σαφώς κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην αντίθετη περίπτωση όπου ο καθένας μας αναζητά την ευτυχία μέσα από την υγεία.

Από την άλλη, έμαθα να συνδιάζω την ευτυχία με την υγεία, και είμαι σίγουρος πως κανείς δε θα διαφωνήσει. Άλλωστε, δεν υπάρχει άνθρωπος που να μπορεί να βιώσει την πλούσια αγκαλιά της ευτυχίας όταν η υγεία του κρατά τη ζωή δεμένη στο έδαφος, χωρίς να τον αφήνει να πετάξει και να φθάσει σε μέρη που ονειρεύεται να κατακτήσει, να πετάξει και να αγγίξει το ουράνιο τόξο της φύσης ή ακόμη να κάνει βουτιά στα βαθιά νερά του ονείρου. Συνεπώς ευτυχία και υγεία είναι ένα παντρεμένο ζευγάρι αφοσιωμένο στην συνύπαρξη για πάντα. Η ευτυχία όμως χρειάζεται και μια ορισμένη δόση αγάπης, γιατί δεν υπάρχει ευτυχία στην οποία να μην έχει εμπλακεί η αγάπη. Ακόμα κι αυτοί που λανθασμένα χαίρονται με τα υλικά αγαθά που τους δίνονται, στην ουσία ευχαριστιούνται γιατί τα παίρνουν από άτομα που τους αγαπούν. Άρα ταυτόχρονα δέχονται έμμεσα ή άμεσα την αγάπη. Συνοπτικά, χαίρονται για το γεγονός πως κάποιος τους αγαπά και τους το δείχνει μέσα από κάποιο υλικό αγαθό. Αυτοί όμως δυστυχώς μεταφράζουν την αγάπη αυτή λανθασμένα και δίνουν την εκτίμηση τους στο υλικό.

Το πιο πάνω αποτελεί απόσπασμα από το βιβλίο «Πλατωνικό Ταξίδι»

[img]