ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ (Ή ΑΛΛΗ) ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ζούμε σε μια χώρα όπου οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες υπερβαίνουν χρονικά το όριο των τριών μηνών, όριο που το ημερολόγιο καθορίζει κάθε εποχή. Μέσα σε αυτό το μεγάλο (για τις αντοχές) διάστημα, οι θερμοκρασίες είναι κυρίως υψηλότερες του κανονικού, παρόλο που αυτό το “κανονικό” έχει χάσει κάθε λογική έννοια.

Κάθε χρόνο, η υπόλοιπη Ευρώπη έρχεται αντιμέτωπη με “κύματα καύσωνα” που διαρκούν ορισμένες ημέρες, από αυτά τα κύματα που σε εμάς διαρκούν βδομάδες ή και μήνες. Λόγω αυτού του φαινομένου (και φέτος), στην Αγγλία τουλάχιστον οι διάφοροι εργοδότες είχαν συμβουλευτεί όπως χαλαρώσουν τους όποιους ενδυματολογικούς κώδικες (dress code) έχουν στον εργασιακό τους χώρο, ώστε οι εργαζόμενοι να μην αισθάνονται περισσότερη ταλαιπωρία απλά και μόνο για εμφανισιακούς λόγους όπως λέει και το άρθρο* (δες πιο κάτω).

Με αφορμή το συγκεκριμένο κείμενο λοιπόν, θέλησα να εξετάσω μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, εάν αυτό ισχύει και στην Κύπρο, με έμφαση τον τρόπο ενδυμασίας του αντρικού πληθυσμού στον εργασιακό χώρο. Δυστυχώς, τα συμπεράσματα ίσως αγγίζουν και το ευαίσθητο κομμάτι της “διάκρισης”, αφού είναι φανερό πως διακρίνεται μεγαλύτερη ανοχή στον τρόπο που οι γυναίκες ντύνονται τους καλοκαιρινούς μήνες, ακόμη κι αν κάποτε υπερβαίνουν τα όποια “όρια”. Από την άλλη, οι άντρες δεν βρίσκουν την ανάλογη αποδοχή σε αυτό το κομμάτι, αφού μπορεί να μην τους επιτραπούν κοντά ρούχα για παράδειγμα. Σαφώς και δεν αναφέρομαι σε χώρους όπως τράπεζα, δικηγόρικά γραφεία κ.α. όπου ένας υπάλληλος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αντιπροσωπεύοντας μια ολόκληρη εταιρική κουλτούρα, άρα και μια συγκεκριμένη ενδυμασία, εκεί δικαιολογείται. Τί γίνεται ή τί θα μπορούσε να γίνει σε χώρους όπου ένας υπάλληλος δεν έχει επαφή με κάποιο πελάτη, όπως σε ένα εργαστήριο, κάποιο στούντιο κτλ;

Κοίτα τους κύριους στην πιο κάτω εικόνα. Μήπως ο ένας θεωρείται περισσότερο ή λιγότερο επαγγελματίας ή με διαφορετικό επίπεδο σεβασμού μόνο και μόνο από την ενδυμασία; Μήπως η ενδυμασία θα έπρεπε να είναι βασισμένη στον ρόλο και τη θέση του εκάστοτε υπαλλήλου; Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εάν η παραγωγικότητα ενός υπαλλήλου αλλάζει λόγω ενδυμασίας, είτε θετικά είτε αρνητικά. Θεωρώ πως, εντός πλαισίων πάντα, ο καθένας θα έπρεπε να ντύνεται όπως τον κάνει να αισθάνεται πιο άνετα, πιο ωραία, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το χώρο εργασίας του με αυτοπεποίθηση. Από την άλλη, έχοντας συγκεκριμένη ενδυμασία για την εργασία και διαφορετική εκτός ωρών εργασίας, προσφέρει την ικανοποίηση πως δεν είναι κάποιος συνεχώς σε “καθημερινή” ή “εργασιακή” διάθεση. Οποιαδήποτε επιλογή δεν είναι “εντός πλαισίων”, τείνει να προκαλεί και να κάνει τον κόσμο απλά να μην εμπιστεύονται ένα τέτοιο άτομο. Σε μια εποχή που οι “παραδοσιακοί”-συχνά στερεοτυπικοί- τρόποι λειτουργίας μεταλλάσσονται και η εργασία ξεφεύγει του καθιερωμένου χώρου και χρόνου όταν τα πάντα γίνονται πλέον εξ αποστάσεως με τη βοήθεια της τεχνολογίας, η ενδυμασία ίσως είναι ακόμα κάτι που ακολουθεί μια διαφορετική πορεία πλέον. Σωστό ή λάθος, άγνωστο.

e4418114-a714-4b26-908e-2a56bd575769-original

 

*[img]