ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΠΑΡΕΑ

Άθελα μας, αποτελούμε από μόνοι μας μια γνώριμη φυσιογνωμία για κάποια άλλα άτομα, όπως αποτελούν κι αυτά αντίστοιχα σε εμάς. Μέσα από τις δραστηριότητες μας, διαλέγουμε τους ανθρώπους που θα προχωρήσουν παραπέρα παράλληλα με τις επόμενες μας αποφάσεις. Η επιλογή δεν γίνεται διαδικαστικά σαν μια ακρόαση ή οντισιόν, αλλά με συναισθηματική και εμπειρική προσαρμογή των αναγκών μας πάνω στη διαθέσιμη ποιότητα επιλογών που προσφέρεται από τους άλλους.

Στο στενό κοινωνικό κύκλο, υπάρχουν άτομα που, αν και διαφορετικά σε πολλά πράγματα μεταξύ τους, έχουν τους συνδετικούς κρίκους που τους συνδέουν, κι αυτοί για παράδειγμα είναι οι ίδιες ανησυχίες ή ενδιαφέροντα, το ίδιο επαγγελματικό μονοπάτι, μια κοινή δραστηριότητα, το ίδιο σαρκαστικό χιούμορ. Αν ψάξουμε κάθε περίπτωση, θα βρεθεί αυτό το “κάτι” από το οποίο εξαρτάται η σχέση μας με τον κάθε άνθρωπο.

Ανεξαρτήτως όμως αυτών, ένα τέτοιο “κάτι” μας συνδέει και με ανθρώπους που δεν έχουμε γνωρίσει ακόμη, όμως μοιραζόμαστε τόσα κοινά μαζί τους (κι αυτοί μαζί μας) χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Είναι τα άτομα που συναντάμε συχνά στα ίδια μέρη, στις ίδιες καταστάσεις, τις ίδιες ώρες. Αυτοί που επισκέπτονται το γυμναστήριο τις ίδιες ώρες μαζί μας. Η γειτόνισσα που βγάζει το σκύλο της βόλτα την ώρα που εμείς επιστρέφουμε από τη δουλειά. Ακόμη κι ο ίδιος ο σκύλος της. Ο υπάλληλος του διπλανού καταστήματος. Οι γνώριμες αυτές φάτσες είναι η παρέα που έχουμε στην καθημερινότητα μας χωρίς να το γνωρίζουμε. Αισθανόμαστε άνετα κοντά τους διότι έχουμε συνηθίσει την ύπαρξη τους και η παρουσία τους δεν μας προβληματίζει, αλλά τις πιο πολλές φορές θεωρείται και δεδομένη. Το ίδιο κι εμείς γι’ αυτούς.

 

[img]