ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΤΟ 2016

Κατά το κινέζικο ημερολόγιο, ήταν η χρονιά του πιθήκου. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν η χρονιά του προγόνου των ανθρώπων, εάν βασιστούμε στη θεωρία ότι προερχόμαστε από αυτούς κατά τον Δαρβίνο. Ήταν εξίσου μια πλούσια χρονιά όπως όσες άλλες πέρασαν και σίγουρα όσες επόμενες θα έρθουν. Στο κλείσιμο όμως της χρονιάς, είναι εκπληκτικό το πόσοι άνθρωποι αισθάνονται πως ήταν μια από τις χειρότερες χρονιές. Βγάζει αυτό το “κάτι” μάλλον η ταμπέλα του δίσεκτου έτους, όπως ήταν και το 2016.

Και τι δεν είχε! Που θα τα αναφέρουμε λίγο πιο αναλυτικά πιο κάτω, με τη δική μας ματιά. Τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και σε κοινωνικό, πολιτιστικό, τεχνολογικό, οικονομικό και τόσα άλλα. Αρκετές απώλειες γνωστών και μη προσώπων, ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο μεταξύ άλλων. Ας θυμηθούμε αυτά που ζήσαμε:

Εκεί στη Samsung φέτος τα χριστούγεννα τα τζάκια θα τα ανάβουν με Galaxy Note 7 θεωρητικά, αν σκεφτούμε πόσες συσκευές έχουν στη διάθεση τους μετά από ανάκληση του συγκεκριμένου μοντέλου, αφού επικίνδυνο δημιουργώντας εκρήξεις λόγω ελαττώματος στην μπαταρία, με αποτέλεσμα να απαγορεύεται η μεταφορά του μέχρι και σε πτήσεις αεροπλάνων. Κάτι που είχα παρατηρήσει κι από μόνος μου σε ανάλογες ανακοινώσεις, όταν πρόσφατα ταξίδεψα στην Αγγλία. Τί άλλαξε στην Αγγλία τα τελευταία χρόνια; Πόσο μπροστά ή πόσο πίσω να έχει πάει αυτή η χώρα και ποια αίσθηση δίνει σε έναν επισκέπτη πλέον; Όλα αυτά τα απαντώ εδώ. Α, και κάτι άλλο. Σας έτυχε να βρείτε γνωστό τραγουδιστή τυχαία σε κάποιο μέρος του εξωτερικού; Μου έχει τύχει με το Στέλιο Διονυσίου σ’ αυτό το ταξίδι. Όπως επίσης μου έτυχε και απεργία από τους οδηγούς των τρένων (βλέπε: underground). Χάλασαν και οι Άγγλοι, δεν έπιασαν τόπο οι προσπάθειες της Θάτσερ μου φαίνεται. Αυτό που δε θα καταλάβω ποτέ, είναι τις κουζίνες των αεροπλάνων. Πώς γίνεται τόσο μικρές να εξυπηρετούν 200 άτομα, ενώ στα σπίτια μας για ούτε δέκα άτομα να μη μας φτάνουν αρκετά μέτρα κουζίνας;

Λίγο καιρό πρίν, ήρθε ο Ολάντ στην Κύπρο και δεν τον πήραμε να καταθέσει στεφάνι στο άγαλμα του Μακαρίου. Πώς γίνεται αυτό; Δεν είναι κανόνας αφού; Ή έστω να το απαιτεί το σύνταγμα μας; Πώς το πάθαμε αυτό; Πάντως αν τον συναντούσα εγώ, το μόνο γαλλικό που θα ήξερα να πω είναι το κάτι γαλλικούς στίχους που δεν νομίζω να θεωρούνται το κατάλληλο θέμα συζήτησης σε τέτοιου είδους συναντήσεις. Πού ήταν οι γυναικείες οργανώσεις να του δείξουν την αφοσίωση τους στο french manicure να μας πάρει με καλό μάτι τώρα που θέλουμε τη στήριξη των Ευρωπαίων ηγετών; Είχαν κλείσει και οι δρόμοι για την επίσκεψη του, για θέματα ασφαλείας κυρίως. Καταρχάς, πότε είχαμε δρόμους στην Κύπρο για να κλείσουν κιόλας;

Μάθαμε και στα λημέρια μας το Black Friday. Φέτος ήταν παντού. Άραγε στα χωριά είχε Black Friday; Γιατί και η γριά θέλει την προσφορά στο αρκατένο της. Όπως και τα Halloween που ήρθαν πλέον και στην Κύπρο. Τουλάχιστον ας προσαρμοστεί στα δικά μας πρότυπα. Αντί κολοκύθα να δημιουργούμε πάνω σε γλυκοκόλοκο.

Εκλογές στην Αμερική: Μπορεί να ξεχάσει τις Αμερικανικές εκλογές; Θέλεις δε θέλεις, δε μπορείς να το αποφύγεις αφού η προεκλογική περίοδος τους διαρκεί σχεδόν ένα χρόνο, με καθημερινές εντάσεις και μερίδιο στην ενημέρωση. Ποιός θα ήταν ο επόμενος Πρόεδρος μετά από 8 χρόνια που ήταν ο Ομπάμα; Πέρασαν κιόλας τόσα χρόνια; Θα ήταν γυναίκα για πρώτη φορά ή ένας κύριος από το πουθενά που δεν είχε σχέση με την πολιτική καθόλου; Ως γνωστό, επικράτησε το δεύτερο σενάριο κάνοντας και τον Μπιλ Κλίντον να φανεί τυχερός, αφού σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε να αναλάβει το ρόλο της… Πρώτης Κυρίας. Ο Ομπάμα επισκέφτηκε την Ελλάδα και μιλούσαν όλοι για στενές σχέσεις των δύο χωρών. Μα, η τελευταία φορά που πήγε εκεί Πλανητάρχης, ήταν ο Κλίντον το 1999. Με 17 χρόνια διαφορά, δεν το λες και “στενές σχέσεις των δύο χωρών”.

Αφού όλοι είναι απογοητευμένοι από το αποτέλεσα, τελικά ποιός ψήφισε τον Τραμπ; Διότι μόνος του δεν βγήκε. Ανυπομονώ όμως για την πρώτη συνάντηση Άντρης Αναστασιάδη και Μελάνια(ς) Τραμπ. Το βράδυ των αποτελεσμάτων, φαντάζομαι τη Χίλαρι ως Ντένη Μαρκορά και δίπλα τον Μπιλ σαν Μαρούσκα να τις ρίχνει Evian μπας και συνέλθει. Πάντως, όποιαδήποτε είναι η άποψη του καθενός για τον Τραμπ, πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο Τραμπ τα έβαλε με ΜΜΕ και κέρδισε. Ξέρουμε ήδη ότι μόδα στα επόμενα καρναβάλια θα είναι το μαλλί του Τραμπ. Τί να ψήφισε άραγε η Μόνικα Λεβίνσκι; Εγώ για τον Τραμπ έχω την ελπίδα που ορίζει η φράση “από τρελό κι από μικρό”. Ποτέ δεν ξέρεις.

Σε άλλα νέα, στο ΔΗΚΟ οφείλεται και αυτή η νίκη. Και στη Ρωσία είχαν εκλογές όπου κέρδισε το κόμμα του Πούτιν. Αν δε θα τις κέρδιζε, δεν θα γίνονταν εκλογές. Απλό.

Δηλώσεις Αρχιεπισκόπου: Είναι πρόσωπο που ξέρει πως ό,τι κι αν πει, θα συζητηθεί. Το ξέρουμε κι εμείς αλλά δεν σταματάμε να βοηθούμε ώστε αυτό να συνεχίζεται αιώνια. Για πολλούς είναι ένα “love to hate” πρόσωπο. Κι έτσι, σε μια από τις συνεντεύξεις του έκανε τις γνωστές δηλώσεις περί ομοφυλοφιλίας κτλ. Πάντως, όσοι αντέδρασαν στις δηλώσεις του, έπεσαν στην παγίδα του που τους ήθελε να αντιδράσουν. Δεν μπορεί κανένας να κατηγορήσει τον Αρχιεπίσκοπο για όσα είπε, ούτε πως προκαλεί δημοσίως, διότι τα είπε σε… ιδιόκτητο χώρο (MEGAONE). Ο Αρχιεπίσκοπος, αφού είπε ότι η ομοφυλοφιλία είναι αμαρτία, συμβούλευσε τον κόσμο να υπερπηδήσει τέτοιες ανωμαλίες. Μα αυτό κάνουν, πηδούν. Τα ίδια λέμε όλοι, απλώς με άλλα λόγια.

Και στην τελική, λίγο πιο σοβαρά, ο Ττόμης Β’ αντιπροσωπεύει μια εκκλησία που βασίζεται σε βιβλία, βίους και απόψεις που δεν θα αλλάξουν ποτέ. Όπως για την καύση νεκρών που ο νεκρός “διαβάζεται” με την ταφή included. Αυτό είναι το “offer” της, ελεύθερη αγορά έχουμε, όσοι θέλουν το παίρνουν. Δεν θα σε “διαβάσει” για να καείς. Ποιό κατάστημα σου δίνει τα δοκιμαστήρια του για να φορέσεις ρούχα άλλου καταστήματος; Κάθε “οργανισμός” έχει την πολιτική (policy) του, όσο κι αν διαφωνούν κάποιοι. Οπότε μην περιμένετε να αλλάξει πίστη ένας που διαφωνεί μαζί σας, όπως δεν θα άλλαζε κανένας μας για οποιονδήποτε λόγο που δεν συμφωνούμε. Διότι κάθε φορά που βλέπω άτομα να “πέφτουν από τα σύννεφα” με όσους περιμένουν να συμφωνούν μαζί τους, απλά προβλημτίζομαι.

Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε πως θέλει να δημιουργήσει νέα τράπεζα. Διότι ο καλός ο CFO ξέρει κι άλλο μονοπάτι. Έκανε και επέμβαση στη σπονδυλική στήλη. Επιστήμη-Θρησκεία: Σημειώσατε 1 (τελικό). Κάπου εδώ να θυμήσουμε πως το κανάλι MEGA Κύπρου μετονομάστηκε σε MEGAOne. Εμείς βέβαια θα το λέμε με την παλιά ονομασία, όπως λέμε Woolworth τα Debenhams και St Michael τα Marks and Spencer. Αν λυθεί το Κυπριακό, τα καλλιστεία που παρουσιάζονται στο συγκεκριμένο κανάλι θα λέγονται Star Kibris; Απορία το έχω.

Είχαμε κι εμείς εκλογές: Βουλευτικές. Οι εκλογές έπρεπε να είναι όπως τότε στο Big Brother: να ψηφίζεις ποιός να αποχωρήσει. Τουλάχιστον όμως με αυτές κάνουμε και κανένα reunion με τη γειτονιά στο εκλογικό κέντρο. Τίποτα ιδιαίτερο δεν άλλαξε, μπήκαν νέα άτομα στη Βουλή, άλλα δεν μπήκαν, μα στο τέλος νίκησε ο κοινωνικός κύκλος των υποψηφίων. Ικανοποιημένος ο Αρχιεπίσκοπος από την είσοδο του ΕΛΑΜ στη Βουλή. Πλέον οι πολίτες αντί σταυρό θα σχηματίζουν σβάστικα κατά την προσευχή. Υπάρχουν τελικά και χειρότερα πράγματα από τους ίδιους τους υποψήφιους βουλευτές. Τα σλόγκαν τους…

Πραξικόπημα στην Τουρκία: Αν πιστέψουμε αυτό το σενάριο, πως στρατιωτικοί ήθελαν εκείνη τη μέρα να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Ερντογάν. Την ίδια ημέρα της επετείου του Πραξικοπήματος στην Κύπρο, έγινε η συγκεκριμένη απόπειρα στην Τουρκία που μετά από τη λήξη της, στα ξαφνικά, ακολούθησαν συλλήψεις χιλιάδων ατόμων κάνοντας τους υπόλοιπους να πιστεύουν πως ήταν προσχεδιασμένο για να δώσει αφορμή να προχωρήσει σε ορισμένες πρακτικές ο Ερντογάν. Το σίγουρο όμως είναι πως μας χάλασε την επέτειο που την είχαμε αποκλειστική. Λέτε να έγινε επίτηδες ώστε να καλυφτεί η δική μας μελλοντικά από τις διάφορες αναφορές; Αφού στις 15 του μήνα είχε πραξικόπημα στην Τουρκία, με βάση το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εβδομάδας, λίγο μετά θεωρητικά έπρεπε να έχει εισβολή. Είδαμε και τον Ερντογάν να κάνει εμφάνιση μέσα από κοινωνικά μέσα που τόσο πολεμάει συνήθως, ως ύστατη προσπάθεια επικοινωνίας με το λαό του. Κρίμα που στο διάγγελμα του δεν ξεκίνησε με τη φράση “Τουρκικέ λαέ, γνώριμη είναι η φωνή που ακούεις”.

Δημοψήφισμα στην Αγγλία για πιθανή έξοδο από την ΕΕ. Γατάκια Βρετανοί, όταν εμείς ήμασταν στο Grexit, εσείς ακόμη τρώγατε μπανάνες πάνω στα δέντρα. Σε ένα παράλληλο σύμπαν, το Brexit προκαλεί αλυσιδωτές αντιδρασεις. Η Πάφος ζητά δημοψήφισμα για ανεξαρτησία από την Κύπρο. Κραχ στο χρηματιστήριο της Γιόλου. Πτωτικά κινείται η παφίτικη λίρα. Ο Αρχιεπίσκοπος της Αγγλίας ανακάλυψε μετά από τεστ DNA πως ο βιολογικός του πατέρας είναι άλλος από αυτόν που παντρεύτηκε η μητέρα του. Είναι μπάσταρδος δηλαδή. Συμβαίνουν αυτά και στις καλύτερες οικογένειες. Πάντως λίγο μετά το δημοψήφισμα, λέγεται πως οι αγορές μέσω Amazon UK είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον (και συμφέρον ίσως) μετά την προσωρινή πτώση της Στερλίνας.

Άτομα που έφυγαν ήταν μεταξύ άλλων: George Michael, Ο Στάθης Θεοχάρης δηλαδή ο Γιώργος Βασιλείου (Αν όλη η αστυνομία ήταν σαν τον Στάθη Θεοχάρη, δεν θα κυκλοφορούσε κανένα “σκουλήκι” ελεύθερο), Prince, Παντελής Παντελίδης, Ανδρέας Βγενόπουλος, Νατάσα Μανίσαλη, Γιάννης Βόγλης, Ανδρέας Μπάρκουλης, Θάνος Ανεστόπουλος, Κωστής Στεφανόπουλος, Φιντέλ Κάστρο, Μοχάμεντ Άλι.

Από ουδέτερης έως τεράστιας σημασίας γεγονότα, είχαμε και τα ακόλουθα:

Βρήκε γκόμενα ο Πρίγκιπας Χάρι. Τίποτα δεν με εκπλήσσει πλέον…

Ο Κυπραίος είναι ευχαριστημένος να περιμένει με τις ώρες στην ουρά του H&M που άνοιξε, αλλά στο θέατρο θέλει να μπαίνει που το πλάι όσο πιο γρήγορα γίνεται για να μην περιμένει τόσο κόσμο…

Χώρισαν οι Αντζελίνα Τζολί και Μπραντ Πιτ.

Χώρισαν επίσης η Βικτώρια Μπέκαμ με τον Ντέιβιντ. Θα κρατήσει το επίθετο του άραγε;

Έναν τυφώνα στην Ιαπωνία που είχε το όνομα… “Μαλάκας”.

Ενώ στην Κύπρο, έπεσε μετεωρίτης!

Στα κατεχόμενα αποφάσισαν φέτος να μην αλλάξουν την ώρα όταν έπρεπε για τη χειμερινή περίοδο. Ενδιαφέρον να υπάρχουν 2 διαφορετικές ώρες σε μια μικρή απόσταση.

Η Μητέρα Τερέζα αγιοποιήθηκε στο Βατικανό. Σιγά, εμάς ο Γέροντας Παΐσιος είναι πιο trendy…

Πρόστιμο €13 δις στην Apple από την Ευρωπαϊκή Ένωση για φοροδιαφυγή. Παρακαλούνται οι κάτοχοι iPhone όπως καταβάλουν το μερίδιο τους ως ηθικοί αυτουργοί…

Τα KFC έκαναν αντηλιακό που μυρίζει τηγανιτό κοτόπουλο. Βρέθηκε ο τρόπος να σέρνονται οι γυναίκες από τη μύτη…

Πήραν μέρος οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016 στη Βραζιλία. Όσο βλέπει κανείς Ολυμπιακούς Αγώνες, μαθαίνεις κανόνες για αθλήματα που δεν ήξερε. Μεταξύ άλλων, πήραμε Χρυσό μετάλλιο στη σκοποβολή. Αναμένεται αυξημένο ενδιαφέρον στις σχετικές σχολές από γονείς και κηδεμόνες που θα θελήσουν να “δημιουργήσουν” τους επόμενους ολυμπιονίκες, λες και είναι προϊόντα εργοστασίου. Όταν τελειώνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αυτόματα ξεχνά και κανόνες και όλα. Σαν μνήμη χρυσόψαρου. Οι επόμενοι στο Τόκιο, το 2020. Αναμένονται να ξαφνιάσουν ευχάριστα οι ασιάτες με την τεχνολογία που διαθέτουν, πιστεύω.

Σύμφωνα με έρευνα, οι πιο παχύσαρκοι άντρες της Ευρώπης είναι οι Κύπριοι. Let’s eat to that…

Εγκρίθηκε με νόμο η καύση νεκρών στην Κύπρο. Ψήνεστε;

Επικράτησε μια τρέλα στα κινητά με το παιχνίδι Pokemon Go που σε ανάγκαζε να κυκλοφορείς στους δρόμους για να βρίσκεις και να “μαζεύεις” τερατάκια. Η όλη ιστορία προκάλεσε ιστορίες τρέλας, εκνευρισμού και άλλων συναισθημάτων ανά το παγκόσμιο. Ξαφνικά δεν ακούγεται ιδιαίτερα αυτή η μανία, λες και ήταν μια φούσκα. Φανταστείτε τη Νικολούλη να ψάχνει πόκεμον. Δεν θα της ξεφεύγει ούτε ένα. Περιμένω τη στιγμή που βουλευτής θα ανεβάσει φωτογραφία με πόκεμον μέσα στη Βουλή για να τον κράξουμε να περάσει η ώρα μας.

Τεράστιες καταστροφές στα δάση της Κύπρου από πυρκαγιές που κράτησαν ημέρες στις οποίες έχασαν και τις ζωές τους κάποιοι άνθρωποι. Μάλλον αναγκαστικά το τραγούδι πρέπει να μετατραπεί σε “γκριζοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγο” πλέον.

Αποσύρεται το χαρτονόμισμα των €500 από όλη την Ευρώπη. Πρώτη φορά θα μας λείψει κάτι που δεν είδαμε ποτέ.

Για άλλη μια φορά, χάσαμε τη νίκη στη Eurovision μέσα από τα χέρια μας. Μας έλειπαν 438 πόντοι.

Η Microsoft αγόρασε την LinkedIn προς $26.2 δις.

Μπορεί να ξεχάσει κανείς την πασχαλινή διαφήμιση των καταστημάτων Jumbo με την Άντζελα Δημητρίου και την ατάκα “χτύπα σαν άντρας;” Του χρόνου θέλω Μαρινέλλα σε φάση “λίγο αρνί, λίγο ταραμά και τ’ αγόρι μου”.

Έγινε αεροπειρατεία στην Κύπρο για πρώτη φορά, κάνοντας μας παγκοσμίως γνωστούς. Μούφα αεροπειρατεία φάνηκε στο τέλος αφού η αιτία ήταν τα μάτια μιας γυναίκας, αλλά όπως και να ‘χει, εμείς το διασκεδάσαμε όπως άξιζε σε ένα τέτοιο αστείο περιστατικό.

Για απάτη συνελήφθη στη Λεμεσό ο αστρολόγος και μέντιουμ Νίκος Χορταρέας. Δεν μπόρεσε να προβλέψει τη δική του σύλληψη;

Πέρσι εμφανίστηκαν φώκιες στη Λεμεσό. Φέτος δελφίνια στην Πάφο. Ακόμη δεν βγάλαμε φυσικό αέριο και γίναμε ήδη ελκυστικός προορισμός για τους ξένους…

Πήρε επιτέλους Όσκαρ ο Ντι Κάπριο.

Τέλος.

 

[img]