Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΩΝ «ΠΑΡΑΦΩΝΩΝ ΤΖΕΓΚΕΝΩΝ»

Αρχικά το όνομα τους παραξενεύει την όποια λογική έχει ο άνθρωπος. Στη δεύτερη σκέψη όμως, το αφοπλιστικά ειλικρινές όνομα της ομάδας σε αναγκάζει να ψάξεις τον λόγο που ονομάζεται έτσι. Μια παρέα χ ατόμων (άγνωστος αριθμός, θα μάθεις μετά τον λόγο) δημιουργεί από το μηδέν ευχάριστα συναισθήματα μέσα από τα δημιουργήματα τους. Το τελευταίο με τίτλο “Καλοκαίρι στην Κύπρο” έχει χτυπήσει 70.000 views σε μόλις μια βδομάδα από την ημέρα που ανέβηκε στο YouTube. Γεννούν τραγούδια μέσα από την καλλιτεχνική τους ανησυχία με την οποία εκφράζουν το θαυμασμό στα απλά πράγματα της ζωής, αλλά παράλληλα προσελκύουν τον απλό θεατή να αντικρίσει τις ίδιες του τις σκέψεις κατάμουτρα.

Έχω την τιμή (και το καυχιέμαι) να γνωρίζω τους περισσότερους από αυτούς προσωπικά. Ο άγνωστος χ αριθμός που τους χαρακτηρίζει ως ποσότητα, δεν βοηθούσε για μια κανονική οργάνωση ώστε να μιλήσουν και να καταθέσουν όλοι τα… δικά τους. Έτσι διάλεξα τον εμπνευστή της ομάδας (δεν μπορώ να πω συγκρότημα ακριβώς) από την Ugly Clown Productions, τον Σάββα Μ. Χρίστου για να πει λίγα λόγια για τους Παράφωνους Τζέγκενους αλλά και τις παρασκηνιακές διεργασίες πίσω από τις προσπάθειες τους.

Σάββα, θα ξεκινήσω αναφερόμενος σε μια διαπίστωση που έκανα. Σε κάθε βίντεο σας, τα άτομα πολλαπλασιάζονται. Τελικά οι Παράφωνοι Τζέγκενοι πόσοι είναι;

Αρχικά ήμασταν δύο άτομα. Στην πορεία όμως έμπαινε όποιος ήθελε ή όποιος λάμβανε πρόσκληση από εμάς κι έτσι σήμερα είμαστε μια μεγάλη παρέα. Δεν έχουμε όρια γι’ αυτό και δεν ξέρω μέχρι πού θα φτάσει αυτό. Συνεχώς μεγαλώνει ο αριθμός.

Ποιός γράφει τους στίχους, ποιός σκηνοθετεί κτλ;

Εγώ αναλαμβάνω τους στίχους, τη μουσική, τη σκηνοθεσία και το μοντάζ. Ένας άλλος συνονόματος Σάββας Χρίστου κάνει την ενορχήστρωση.

Πάντως αν και ερασιτεχνική ομάδα, το αποτέλεσμα βγαίνει επαγγελματικό. Γιατί επιμένετε ότι είστε παράφωνοι;

Φυσικά γίνονται αρκετές αλλαγές από όλους τους «Παράφωνους» μέχρι την τελειοποίηση του τραγουδιού. Ξεκινήσαμε παράφωνοι και… συνεχίζουμε παράφωνοι. Στο στούντιο ο καθένας μπορεί να φανεί επαγγελματίας. Δεν είμαστε επαγγελματίες από πριν εμείς, δεν έχουμε πολυετή πείρα. Οι περισσότεροι εμφανίζονται για πρώτη φορά σε κάθε τραγούδι. Είπαμε, η παρέα μεγαλώνει χωρίς περιορισμούς ή διακρίσεις.

Για την ώρα σας θαυμάζουμε ηλεκτρονικά. Κάνετε κάποιες άλλες ζωντανές εμφανίσεις ή πιστεύετε ότι η διαδικτυακή παρουσία είναι αρκετή για το ξεκίνημα τουλάχιστον;

Θα θέλαμε να κάνουμε ζωντανές εμφανίσεις στο μέλλον. Ίσως κάτι σαν stand up comedy με μουσική. Ευελπιστούμε αυτό να γίνει δυνατό στο μέλλον όταν θα μπορούμε κι εμείς να βολέψουμε κάτι τέτοιο στο πρόγραμμα μας.

Στο τελευταίο σας τραγούδι “Καλοκαίρι στην Κύπρο” ένας στίχος λέει «Παραλειπόμενα η ζωή έχει πολλά». Θέλω να μου πεις παραλειπόμενα που δεν ξέρουμε από αυτό το τραγούδι.

Όταν είμασταν στο στούντιο, ρίξαμε απίστευτο γέλιο μέχρι να καταφέρει ο καθένας μας να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα για το κομμάτι του. Ακόμη και για τον πιο μικρό στίχο, χρειάστηκαν αμέτρητες ώρες. Πραγματικά θαυμάζω την υπομονή του Σάββα Χρίστου που ήταν στην ενορχήστρωση και μας άντεξε. Ήθελε και μεγάλη δύναμη επίσης. Γέλιο ρίξαμε και στο γύρισμα του βίντεο. Ο Ηρόδοτος Μιλτιάδους σκαρφίστηκε πολλούς τρόπους για να σπάσουμε όλοι πλάκα εκείνες τις ημέρες. Από την άλλη ο Νικολής, ο τύπος που τρώει στο βίντεο το γλυκό του κουταλιού, δεν ξέρω κι εγώ πόσα τέτοια γλυκά έφαγε αφού συνεχώς κάτι γινόταν και η σκηνή έπρεπε να γυριστεί από την αρχή. Είτε διότι τον έπιανε το γέλιο, είτε διότι άλλοι διέκοπταν τη σκηνή με διάφορες πλάκες. Γενικά όμως το γέλιο δεν το στερούμαστε ποτέ. Ούτε με τον Σατσιά, ούτε με τον Λούντζα, ούτε με τις χορεύτριες ούτε με κανέναν.

Οι μελλοντικοί στόχοι της ομάδας ποιοί είναι; Πώς φαντάζεστε τη συνέχεια; Πλούσιοι και γνωστοί;

(γέλια) Θα συνεχίσουμε να γράφουμε τραγούδια και να κάνουμε την πλάκα μας (α λα κυπριακά, «να κάμνουμεν πασιαμά»). Στο διαδίκτυο περισσότερο διότι δεν προλαβαίνουμε για κάτι άλλο προς το παρόν. Ακούσαμε αρκετά αρνητικά σχόλια του τύπου «παρετάτε τα, εν κάμνετε για τραγουδιστές» κτλ., αλλά εμείς δεν θέλουμε να βγάλουμε λεφτά από αυτό ή τέλος πάντων δεν είναι ο στόχος μας αυτός. Είμαστε Παράφωνοι Τζέγκενοι και θα μείνουμε έτσι. Σαφώς και θέλουμε ο κόσμος να μάθει τα τραγούδια μας αλλά όσοι δεν γουστάρουν, δεν υπάρχει λόγος να γίνεται πόλεμος με διάφορα σχόλια. Μαζί με αυτούς που μας κάνουν επίθεση, θέλουμε να ευχαριστήσουμε και όσους μας απολαμβάνουν.

Εκτός από την καθημερινότητα που περιλαμβάνουν τα τραγούδια ως τώρα, θα τολμούσατε κάποιο πολιτικό ή επαναστατικό ίσως κομμάτι;

Το τραγούδι «Σ’ αγαπώ κουρεμένος» έχει λίγο πολιτικό και επαναστατικό ύφος με τον δικό του τρόπο πάντα. Δεν ξέρουμε τι θα μας έρθει στο μέλλον ως έμπνευση. Οποιαδήποτε εισήγηση είναι ευπρόσδεκτη.

Πότε να περιμένουμε το επόμενο κομμάτι; Μήπως έναν Χειμώνα στην Κύπρο ή κάτι άλλο και πιο νωρίς;

Επειδή αρκετοί από εμάς είναι φοιτητές σε διάφορα πλάτη και μήκη του πλανήτη, γράφουμε τραγούδια τα Χριστούγεννα, το Πάσχα ή το Καλοκαίρι.


Το σημαντικότερο μήνυμα των τραγουδιών σας, ποιό είναι;

Το μήνυμα είναι πάντα ένα: Να βάζεις χαμόγελο και να γελάς δυνατά. Ασχέτως εάν σε κάθε τραγούδι το θέμα είναι διαφορετικό, πάντα θέλουμε να προκαλεί μια ευχάριστη διάθεση, το γέλιο, και γενικά το τελικό αποτέλεσμα να είναι αστείο. Ο καθένας πρέπει να έχει την «πελλάρα» στη ζωή του με την οποία να αποβάλλει το άγχος.

Άν δεν κάνω λάθος, ο έρωτας αγνοείται στο τελευταίο τραγούδι. Τον θεωρείται ασήμαντο ή είναι για τους κρύους μήνες το συγκεκριμένο άθλημα που δεν βαίνει ο κόσμος πολύ;

Το κάθε τραγούδι ι είναι διαφορετικό. Απλά σε τούτο δεν χωρούσε η αγάπη αλλά μόνο η «πελλάρα».  Ο Χειμώνας είναι η εποχή του σεξ ενώ το καλοκαίρι λόγω και της υψηλής θερμοκρασίας, το συγκεκριμένο άθλημα μειώνεται και αυξάνεται η ονείρωξη* (γέλια). (*Σημείωση: Η «Ονείρωξη» είναι ένα ακόμα τραγούδι των Παράφωνων Τζέγκενων που μπορείς να δεις [εδώ])

Τα τελευταία σου λόγια για το κλείσιμο;

τουρουτου του ταπου ταπα πα τα που τα που τα πα… πελλαρίστε ελεύθερα!
Δες το τελευταίο τραγούδι των Παράφωνων Τζέγκενων με τίτλο “Καλοκαίρι στην Κύπρο”: https://www.youtube.com/watch?v=JQ60sBcx_jY

Παράφωνοι Τζέγκενοι στο Facebook: [κλικ εδώ]

Ugly Clown Productions στο Facebook: [κλικ εδώ]

1 Comment

Join the discussion and tell us your opinion.

Andria G
15/08/2013 at 2:39 pm

keep up the good work ! me pellara !