Ο ΓΡΑΠΤΟΣ ΛΟΓΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΙΩΝΙΟΣ (ΜΑΛΛΟΝ)

Είναι δεδομένο πλέον πως τα πάντα γύρω μας αναπτύσσονται, εξελίσσονται ή χάνονται. Ακόμα κι αν χάνονται, τις περισσότερες φορές είναι για να δώσουν ώθηση στην εξέλιξη κάποιου άλλου πράγματος, ή ακόμη και του ίδιου του εαυτού τους μέσα από άλλη πορεία. Όπως τα κασετόφωνα που μπορεί να μην υπάρχουν πια, τουλάχιστον ως πρώτη επιλογή ή ακόμα και δεύτερη, όμως τόσο ο “θάνατος” τους όσο και η “ζωή” τους (όσο αυτή κρατήσει συνολικά) ένας τη γνώση, την ιδέα και τη βάση για την επόμενη γενιά συσκευών αναπαραγωγής μουσικής. Αυτό είναι ένα παράδειγμα.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα από την άλλη που μπορούν να αναφερθούν. Ακόμα και στην πολιτική, ένα κόμμα “θυσιάζεται” για να δημιουργηθεί κάτι νέο, άσχετα αν είναι πετυχημένο ή όχι. Αποτελεί όμως μια εξέλιξη. Η εξέλιξη δεν προϋποθέτει πάντα και θετικό πρόσημο.

Αυτό όμως που μάλλον δύσκολα θα αντικατασταθεί ποτέ, είναι ο λόγος. Ο γραπτός. Τα γραφόμενα. Τα γράμματα δηλαδή, οι λέξεις, η επικοινωνία χωρίς φωνή. Και λέω μάλλον διότι κανείς δεν μπορεί να προϋποθέτει το μέλλον ή να υπολογίζει τι μπορεί να έρθει, αφού είναι αβέβαιο και η περιέργεια του ανθρώπου για νέες αποκαλύψεις και ευρεσιτεχνίες ακόμη μεγαλύτερη. Βλέπουμε ήδη μια εξέλιξη της γραφής για παράδειγμα σε σχολικό ή πανεπιστημιακό επίπεδο, όπου οι εργασίες και οι εκθέσεις αντί να δίνονται με χειρόγραφο τρόπο, γίνονται με ηλεκτρονικό. Γραπτό όμως πάλι.

Οι εφημερίδες μετακομίζουν στον ηλεκτρονικό κόσμο, ευτυχώς χωρίς να αφήνουν τον έντυπο και τη φρέσκια μυρωδιά του χαρτιού που είναι αξεπέραστη. Η επικοινωνία είναι κύριο εργαλείο των ανθρώπων αλλά και γενικά της φύσης. Κάποιοι από τους αντιπροσώπους της όμως δεν μπορούν να μεταφέρουν ως γραφόμενα αυτά που μπορεί ο άνθρωπος. Έχουν βέβαια άλλους τρόπους να αφήνουν “το σημάδι” τους για να “διαβαστεί” από άλλους του είδους.

Μέσα από όλα αυτά τα μικρά παραδείγματα και την ρομαντική ελπίδα της πραγματικότητας, ο γραπτός λόγος μοιάζει να μην εξαντλείται ποτέ. Ευτυχώς και μακάρι. Γιατί και ο ίδιος είναι μια εξέλιξη της επικοινωνίας που ο Θεός έδωσε στον άνθρωπο, όπου η γλώσσα είναι η επικοινωνία που οι πρόγονοι ανέπτυξαν αρχίζοντας από δική τους “ερμηνεία” και φθάνοντας την σε επίπεδο συνεννόησης. Γιατί όλα είναι μια εξέλιξη και ο λόγος το καθήκον μας, είτε γραπτός είτε όχι. Εκτός αν εμείς οι ίδιοι βρούμε τρόπους στο μέλλον να ανατρέψουμε τα σημερινά δεδομένα.

[img]