Posted on

ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Βγάζουν ένα “κάτι” οι γιορτές των Χριστουγέννων, που σε κάνουν να πιστεύεις ότι μπορούν να σου αλλάξουν τη ζωή χωρίς να το προσπαθήσεις μοναχός σου, λες και σου το χρωστούν κι από πάνω. Λες και αξίζεις κάτι καλύτερο χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Αισθάνεσαι να έρχεσαι πιο κοντά με τους ανθρώπους επειδή σας φωτίζουν το δρόμο τα πυροτεχνήματα ενώ θα μπορούσαμε από μόνοι μας όλοι να βρούμε την κατεύθυνση κάθε στιγμή του χρόνου, αν το θέλαμε.

Κοιτάμε τους ανθρώπους, τους ίδιους που βλέπαμε εδώ και καιρό, και αυτή τη φορά μας μαγνητίζουν γιατί μέσα στη γιορτινή ατμόσφαιρα, εκπέμπουν κάτι το “ζεστό” και “μαγικό” που ψάχνουμε όλοι από τα Χριστούγεννα. Νομίζουμε πως λάμπουν περισσότερο και πως έχουν μια άκακη ακτινοβολία που στοχεύει κατευθείαν στη συνείδηση μας μέσα από το λαβύρινθο των ματιών και σαγηνεύει λόγω ικανότητας. Δεν ξέρω πως μπορεί να γίνει καλύτερη περιγραφή, αλλά είναι σαν μια αίσθηση που δεν ξέρεις αν όντως υπάρχει, αλλά τη θέλεις γιατί νιώθεις να σε περιμένει. Και ουδείς γνωρίζει την αιτία πίσω από αυτό.

Στα μάτια μας μοιάζει διαφορετική η καθημερινότητα κι εμείς κερδίζουμε περισσότερα όταν βγάζουμε τα συναισθήματα μας προς τα έξω, απ’ αυτούς που τα ακούνε. Αλλά και από αυτούς που μας τα προκαλούν, είτε το ξέρουν είτε όχι. Δώρο στους εαυτούς μας είναι η παραδοχή των αντοχών και των εκρήξεων που παράλληλα κι ακούρδιστα γίνονται εντός του ψυχικού μας κόσμου. Ο σεβασμός εμπνέεται και η χειμερία νάρκη που πέφτουμε όταν χαζεύουμε οτιδήποτε μας έχει ενθουσιάσει, είναι επιλογή και κάποτε η μόνη μάλιστα. Δεν έχουμε δύναμη όταν γονατίζει ο εγωισμός για να υποδουλωθεί στο πρόσωπο που τον έχει παρασύρει.

Continue reading ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Posted on

ΤΑ SPAM ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΣΗ

Το πιο πιθανό είναι να έχεις μάθει για τα καλά ότι από σήμερα κάτι αλλάζει σε ότι αφορά την προστασία και διαχείριση προσωπικών δεδομένων από διάφορες εταιρείες ή οργανισμούς ή ξέρωγω. Κυρίως σε όσους είναι εντός ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλο αυτό βέβαια οφείλεται σε νέο κανονισμό που ψηφίστηκε και εφαρμόζεται με ισχύ από σήμερα, τον γνωστό General Data Protection Regulation (aka GDPR) και προβλέπει μεγάλα προστίματα, εξού και θεωρήθηκε απαραίτητο από παντού να λάβουν τα μέτρα τους. Από το τι είδους πληροφορίες συγκεντρώνει ο κάθε ένας, την αιτία και το σκοπό. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις ζαλιστεί από ανακοινώσεις υπηρεσίων ότι αλλάζουν τις πολιτικές τους με γνώμονα την εμπιστοσύνη των πελατών (εσένα), ότι νοιάζονται για την προστασία των δεδομένων (εσένα) και θέλουν την συγκατάθεση σου για να επικοινωνούν (με εσένα).

Κανένας δεν ξέρει εάν αυτό το πείραμα πετύχει. Θα επιμένω να το ονομάζω ως “πείραμα” γιατί είναι μικρό το καλάθι που κρατάω για την αποτελεσματικότητα του. Κάτι που έπρεπε να συμβαίνει με τη λογική, δεν καταλαβαίνω γιατί ήθελε νομικές βάσεις για να δικαιολογηθεί. Είναι πιο σωστό, κατ’ εμένα, να θεωρηθεί ως επικοινωνιακό τέχνασμα (μάρκετινγκ) η αναφορά στο GDPR από τον κάθε οργανισμό παρά στην αληθινή και πιθανή πρόθεση. Με αφορμή όμως όλο αυτό το σούσουρο, θέλω να αφιερώσω αυτό το άρθρο σε όλα τα emails που λαμβάνουμε και ποτέ δεν δίνουμε σημασία, γιατί αντιθέτως εκείνα ζητούν τη σημασία μας.

Continue reading ΤΑ SPAM ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΣΗ
Posted on 1 Comment

ΧΩΡΙΣ ΓΙΑΓΙΑ…

Κοιτάζοντας κανείς την πραγματικότητα μέσα στα μάτια, μπορεί να αντιληφθεί πολλά. Μέσα από αυτή που ζούμε τώρα όμως, φαίνεται έντονα η επιθυμία τόσων ατόμων, των δικών σου ανθρώπων, να βρίσκονται κοντά σου όπως και σε κάθε ευκαιρία που αυτό ήταν δυνατό. Γιατί κάθε φορά χάριζες αυθόρμητα φροντίδα, στις εύκολες και τις δυσκολότερες μας στιγμές.

Από τα παιδικά σου χρόνια, ήταν φανερή η ανησυχία σου για τους γύρω με έντονο το χαρακτηριστικό της προσφοράς. Γεννημένη στη Λεμεσό μέσα σε μια οικογένεια με ιστορία και αναγνώριση για το ήθος της, κουβάλησες στις πλάτες σου μια ολόκληρη κατηγορία ανθρωπιάς ώστε μπροστά στα μάτια μας αυτό να ξεχωρίζει ως το πολύτιμο αγαθό σε κάθε στάδιο της ζωής μας. Continue reading ΧΩΡΙΣ ΓΙΑΓΙΑ…

Posted on

ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΠΑΡΕΑ

Άθελα μας, αποτελούμε από μόνοι μας μια γνώριμη φυσιογνωμία για κάποια άλλα άτομα, όπως αποτελούν κι αυτά αντίστοιχα σε εμάς. Μέσα από τις δραστηριότητες μας, διαλέγουμε τους ανθρώπους που θα προχωρήσουν παραπέρα παράλληλα με τις επόμενες μας αποφάσεις. Η επιλογή δεν γίνεται διαδικαστικά σαν μια ακρόαση ή οντισιόν, αλλά με συναισθηματική και εμπειρική προσαρμογή των αναγκών μας πάνω στη διαθέσιμη ποιότητα επιλογών που προσφέρεται από τους άλλους.

Στο στενό κοινωνικό κύκλο, υπάρχουν άτομα που, αν και διαφορετικά σε πολλά πράγματα μεταξύ τους, έχουν τους συνδετικούς κρίκους που τους συνδέουν, κι αυτοί για παράδειγμα είναι οι ίδιες ανησυχίες ή ενδιαφέροντα, το ίδιο επαγγελματικό μονοπάτι, μια κοινή δραστηριότητα, το ίδιο σαρκαστικό χιούμορ. Αν ψάξουμε κάθε περίπτωση, θα βρεθεί αυτό το “κάτι” από το οποίο εξαρτάται η σχέση μας με τον κάθε άνθρωπο.

Continue reading ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΠΑΡΕΑ

Posted on

Η ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΟΥ

Τείνουμε κατά πολύ να βάζουμε ταμπέλες σε ανθρώπους, όπως και τους ιδίους να τους βάζουμε σε κατηγορίες. Αυτό είναι κάπως αναπόφευκτο.  Γιατί μπορεί να ακούγεται αρνητικό, όμως παράλληλα είναι και θετικό αφού ο καθένας από εμάς ανήκει σε συγκεκριμένο χώρο. Πολιτικό, κοινωνικό, αθλητικό, επαγγελματικό ή οτιδήποτε άλλο. Σε αυτά τα περιθώρια περίπου κινούμαστε όταν αποφασίζουμε να χαρακτηρίσουμε άλλους ανθρώπους είτε τον ίδιο μας τον εαυτό. Continue reading Η ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΟΥ

Posted on

ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ποτέ δεν είχαμε την τύχη, ποτέ δεν είχαμε την ευκαιρία να γράψουμε από μόνοι μας το κεφάλαιο που μας ανήκει στην ιστορία. Όσα ζούμε είναι αποτέλεσμα του παρελθόντος, με τα καλά του και τα λάθη του, όμως όταν θέλουμε, μπορούμε να δημιουργήσουμε αυτά που θα μας ανήκουν. Continue reading ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Posted on

ΠΙΣΩ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ «ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ»

Πάνε χρόνια από την τελευταία φορά που, ως φοιτητής (τότε), βίωσα τα καλά και τα κακά του Ηνωμένου Βασιλείου, της χώρας που ορκίζεται και κινείται γύρω από μια βασιλική οικογένεια και που αποφασίζει για ένα Brexit χωρίς στο τέλος να είναι σίγουρη εάν το θέλει. Αυτό είναι μια άλλη συζήτηση βέβαια. Για να φανταστεί κανείς, δεν είχαν γίνει καν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2012 όταν βρέθηκα εκεί για τελευταία φορά. Με καλές μαθηματικές πράξεις πάνε πέντε χρόνια. Τί να έχει αλλάξει από τότε; Πόσο μπροστά ή πόσο πίσω να έχει πάει αυτή η χώρα και ποια αίσθηση δίνει σε έναν επισκέπτη πλέον; Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να γευτώ ξανά τα όσα προσφέρει. Continue reading ΠΙΣΩ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ «ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ»

Posted on

ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ Ή ΠΡΟΫΠΑΡΧΟΥΝ ΗΔΗ;

Αν αναλογιστεί κανείς την εντύπωση που δημιουργεί η ξαφνική πρωτόγνωρη σκέψη, δηλαδή η γέννηση μιας νέας ιδέας, τότε παράλληλα πρέπει και να αντιληφθεί τη διάσταση στην οποία αυτή η αλλαγή αποτελεί όντως υπαρκτό στοιχείο σε ό,τι κατανοούμε ως “κόσμο” ή αν αποτελεί μία ψεύτικη εικόνα σε μια κατάσταση που έχει προεξοφληθεί χωρίς να μπορούμε να το καταλάβουμε, εάν υποθέσουμε πως ορισμένες έννοιες ο ανθρώπινος νους δεν μπορεί να κατανοήσει (ακόμη;). Continue reading ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ Ή ΠΡΟΫΠΑΡΧΟΥΝ ΗΔΗ;

Posted on

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΩΝ

Σε όλο τον πλανήτη, οι άνθρωποι έχουν δημιουργήσει ορισμένα στερεότυπα ως μία γενίκευση για το χαρακτηρισμό ορισμένων ομάδων. Όταν μιλάμε όμως για τους Άγγλους, ή αλλιώς τους Βρετανούς, κάποιος μπορεί εύκολα να σκεφτεί ιδιότητες όπως τη Μοναρχία, ιστορικά γεγονότα όπως αποικίες, κοινωνικά φαινόμενα όπως μεθύσι, αξιοθέατα όπως Big Ben, αλλά και τόσα άλλα. Continue reading ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΩΝ

Posted on

ΣΗΜΕΡΑ ΤΗ ΛΕΜΕ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΑΥΡΙΟ;

Τα τελευταία χρόνια, με αφορμή φυσικά και τις κρίσεις (οικονομική, κοινωνική, πολιτική αστάθεια κ.α), βλέπουμε συνεχή αναφορά σε στατιστικά και έρευνες εργασιακού περιεχομένου. Συζητήσεις και αναφορές στα ποσοστά ανεργίας, στα ποσοστά εργασίας, στις κλίμακες ηλικιών και τόσα άλλα κριτήρια που βολεύουν στην κατανόηση της πραγματικότητας όπως αυτή διαμορφώνεται από εμάς τους ιδίους. Continue reading ΣΗΜΕΡΑ ΤΗ ΛΕΜΕ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΑΥΡΙΟ;