ΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΤΟΥ 2022 ΘΑ ΓΙΝΕΙ (;) ΣΕ ΜΙΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΠΟΛΗ

Εδώ και δυο βδομάδες περίπου, ο απανταχού πληθυσμός έχει την προσοχή του στη «στρογγυλή Θεά», όπως αποκαλούν πολλοί την μπάλα. Εκεί όπου θα συνεχίσει να είναι για ακόμη δύο βδομάδες όταν και θα γίνει ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, του Μουντιάλ. Το επόμενο που είναι σε τέσσερα χρόνια πάλι, θα γίνει στη Ρωσία ενώ το μεθεπόμενο ίσως στο Κατάρ το 2022. Και θα εξηγήσω γιατί λέω ίσως.

Όπως και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι χώρες που στοιχηματίζουν να κερδίσουν τη διοργάνωση, γνωρίζουν το εάν θα προχωρήσουν σε αυτήν πολλά χρόνια πριν, καμιά δεκαετία περίπου. Γι’ αυτό και ξέρουμε ήδη ποια χώρα εκλέγηκε για το Μουντιάλ του 2022. Κι αυτό γίνεται για πολύ λογικούς και ευνόητους λόγους: για να γνωρίζει η κάθε χώρα το deadline πρίν από το οποίο πρέπει να τα έχει όλα έτοιμα, να συμμορφωθεί με τους όποιους κανόνες χρειάζονται αλλαγές κτλ κτλ κτλ.

Η Αμερική, είναι η χώρα που διοργάνωσε το Μουντιάλ του 1994. Είναι επίσης η χώρα που διεκδίκησε, ανάμεσα σε άλλες φυσικά, το Μουντιάλ του 2018 και 2022, όμως λίγο μετά απέσυρε την υποψηφιότητα της για το 2018 ώστε να προετοιμαστεί καλύτερα και να δώσει έμφαση γι’ αυτήν του 2022. Όμως έχασε από το Κατάρ. Όμως η Αμερική έχει πιθανότητες να διοργανώσει το Μουντιάλ του 2022 ακόμη κι αν έχασε στην αρχική διεκδίκηση.

Και ο λόγος δεν είναι ένας, είναι πολλοί. Λόγοι πολλοί που έχουν προκαλέσει ήδη μια αμφιβολία και μια δυσπιστία προς το Κατάρ.

1. Οι εργάτες που χτίζουν τα στάδια και όλες τις υποδομές, εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες, με ορισμένους να λένε πως αναγκάζονται να ζουν κάτω από σκλαβιές, σε ψηλές θερμοκρασίες χωρίς νερό, με απαγόρευση για έξοδο από τη χώρα και άλλα.

2. Οι ψηλές θερμοκρασίες της χώρας, προκαλούν δεύτερες σκέψεις για την διοργάνωση των παιχνιδιών τους καλοκαιρινούς μήνες.

3. Η ομοφυλοφιλία και οι προσωπικές επιλογές του καθενός, δεν επηρεάζουν το ποδόσφαιρο. Αφορούν όμως το Κατάρ που είναι αντίθετο και απαγορεύει όποια σχετική πράξη.

4. Πολλοί υποστηρίζουν πως το Κατάρ κέρδισε τη διεκδίκηση με ύπουλους τρόπους.

5. Ένας κύριος λόγος, είναι η μή ύπαρξη σταδίων. Αυτό μου θυμίζει την προετοιμασία της Αθήνας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ακολουθεί και κάτι άλλο:

6. Ολόκληρη πόλη που θα φιλοξενήσει αγώνες, η Lusail, δεν υπάρχει ακόμη ούτε στα χαρτιά (που λέμε). Και είμαστε μόλις 8 χρόνια πριν το 2022. Πρέπει να χτιστεί πετραδάκι πετραδάκι από το μηδέν. Στάδια, ξενοδοχεία, δρόμοι και τόσα άλλα που πρέπει να γίνουν, που ψηλώνουν τον αριθμό των εξόδων κατά πολύ. Έτσι για τους αριθμούς, το Μουντιάλ του 2010 στη Νότια Αφρική στοίχισε $3.5 δις. Του Κατάρ υπολογίζεται στα $220 δις.

7. Λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, οι διοργανωτές τόνισαν πως θα εγκαταστήσουν κατάλληλη και φιλόδοξη τεχνολογία ώστε να υπάρχει κάποιου είδους ψύξη στα στάδια, μειώνοντας τη θερμοκρασία σ’ αυτά. Πολλοί σκεπτικιστές και γι’ αυτό.

8. Εξαιτίας του πιο πάνω, μια ιδέα είναι να γίνουν οι αγώνες κατά τους Χειμερινούς μήνες. Αυτό θα προκαλούσε πολλά προβλήματα σε όλες τις χώρες, αφού οι δικές τους ποδοσφαιρικές ανάγκες, με τα τοπικά πρωταθλήματα, θα έδειχνε ένα ασυντόνιστο πρόγραμμα και για τις υποχρεώσεις των ομάδων.

9. Μεταφορά των αγώνων το Χειμώνα, θα έβρισκε σύγκρουση τηλεοπτικών δικαιωμάτων με την FIFA να πρέπει να βρει λύσεις και σε αυτό το επίπεδο.

10. Το Χειμώνα διεξάγεται η κρισιμότερη φάση του Αμερικανικού πρωταθλήματος. Τί θα προτιμούσε να παρακολουθήσει η μεγαλύτερη χώρα;

11. Ο σημαντικότερος λόγος έβερ: Απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιους χώρους. Σε στάδια, σε δρόμους, παντού. Μόνο σε συγκεκριμένους χώρους επιτρέπεται. Τι πρωτάθλημα είναι άμα δεν μπορείς να συνοδεύσεις την πίτσα σου με μια μπύρα, ή να την πάρεις μαζί σου στις κερκίδες;

Το Κατάρ το ίδιο απαντά σε όσους το αμφισβητούν, λέγοντας πως μπορεί ως χώρα να μην έχει μεγάλη παράδοση στο ποδόσφαιρο, αλλά παρουσίασαν λύση για κάθε πιθανό πρόβλημα και γι’ αυτό κέρδισαν.

Γι’ αυτούς τους λόγους, υπάρχουν σκέψεις και σενάρια πως η Αμερική ίσως καταφέρει να αναλάβει τη διοργάνωση τελικά. Θα δείξει. Μέχρι τότε, μπορούμε να απολαμβάνουμε τα Google Doodles που αλλάζουν κάθε λίγο, και δείχνουν τη φαντασία των δημιουργών τους.

[via] [img] [via] [via]